OPMEER - De gemeente Opmeer besteedt elk jaar aandacht aan de uitreiking van de herdenkingsboekjes ‘Herdenken in de gemeente Opmeer’. In het boekje krijgen namen van oorlogsslachtoffers uit onze gemeente een gezicht. Over elk oorlogsslachtoffer is een kort verhaal geschreven over hun leven en rol tijdens de oorlog. Ook dit jaar wordt dit boekje uitgereikt aan de groepen 8 van basisscholen in Opmeer.


Door de slachtoffers uit de eigen gemeente een gezicht te geven en te herdenken zorgen we ervoor dat onze jeugd een beter beeld krijgt over de oorlog en de slachtoffers, en het vergroot de betrokkenheid.

Naast de uitreiking van de jaarlijkse herdenkingsboekjes wordt er dit jaar op 2 april in ’t Kerkhuys ook het 1e exemplaar overhandigd van een boekje met een fietsroute langs historische locaties uit de Tweede Wereldoorlog. Ton Koelemeijer heeft het boekje gemaakt met Kees Koopman en reikt deze uit aan de burgemeester en de leerlingen. De fietsroute is speciaal ontwikkeld voor de viering van 80 jaar vrijheid en betreft een route van 26 km.

De boekjes worden overhandigd tijdens een korte presentatie en aansluitend bezoeken de leerlingen één van de oorlogsmonumenten. Het programma:

· Welkomstwoord door burgemeester G.J. (Gerard) van den Hengel

· Overhandiging 1e exemplaar historische fietsroute door Ton Koelemeijer

· Historicus Lars Boon en Theatermaker Tim de Haan vertellen over de oorlogstijd

· Pieter Koning is kleinzoon van een van de oorlogsslachtoffer. Als politieman en militair veteraan maakt hij een verbinding naar het nu.

· Overhandiging boekjes “Herdenken in Opmeer” en historische fietsroute aan de jeugd

· Wandeling naar het oorlogsmonument waar de bijeenkomst wordt afgesloten

De data

· woensdag 2 april van 8.45-10.15 uur in ‘t Kerkhuys, Spanbroekerweg 37 1715 GH Spanbroek voor bijna 90 leerlingen van groep 8 Spanbroek/Opmeer.
· donderdag 3 april van 8.45-10.15 uur in de NH-kerk, Radboudstraat 1 te Hoogwoud voor ruim 50 leerlingen van groep 8 uit Hoogwoud, Aartswoud en De Weere.