BOVENKARSPEL - Ruim 90 taalvrijwilligers van Taalhuis Westfriesland werden vandaag in het zonnetje gezet in Hét Postkantoor in Bovenkarspel. Nancy Ronosetiko, Taalhuis Westfriesland: "Helaas konden niet al onze 280 taalvrijwilligers vandaag komen, maar we zijn blij dat we aan veel van onze taalvrijwilligers onze waardering hebben kunnen laten blijken met een bijzondere middag en avond."

En bijzonder was het, want naast mooie woorden, hapjes en drankjes werden de taalvrijwilligers verrast met de voorstelling Friends To Be van Stichting Op Roet. Een voorstelling waarbij de vraag centraal staat of een Arabier en een Westerling vrienden kunnen worden. Dankzij of ondanks alle culturele verschillen die er zijn en verschillen in normen en waarden. Na afloop van de humorvolle voorstelling was er nog tijd voor interactie met de twee acteurs Nour Mardini en Gerard Venverloo. Maar iedereen was het erover eens: deze vriendschap móet lukken. "Maar wel met begrip voor elkaars verschillen", vulde een van de taalvrijwilligers aan.

Mooie ervaringen

Kennismaken met andere culturen is voor vele taalvrijwilligers precies wat zij zo mooi vinden aan hun vrijwilligerswerk. Zoals taalvrijwilliger Riet Boon: "Ik werd door mijn deelnemer uitgenodigd voor de iftar, de maaltijd die gedurende de ramadan door moslims direct na zonsondergang genuttigd wordt. Heel bijzonder dat ik daarbij mocht zijn. Samen eten en verbinding met elkaar, dat is heel belangrijk." Als taalvrijwilliger krijg je veel moois terug en maak je echt het verschil. Dat ervaart ook Paulien Ursem: "Twee mannen die ik heb geholpen, hebben beiden hun taxipas gehaald. En dat is geweldig, want het theorie-examen bevatte heel veel Nederlandse tekst." Ook Renske Gaal maakte duidelijk het verschil als taalvrijwilliger: "Mijn deelnemer heeft een baan gevonden, waarmee hij nu niet meer afhankelijk is van een bijstandsuitkering. Dat is toch fantastisch?"

Dankbaar

Een taalvrijwilliger maakt ook geregeld grappige momenten mee, zoals voorlezer van SamenVoorlezen Hetty van Straten: "Ik las het boek 'Laten dieren ook scheten?' voor. Mijn Poolse voorleeskindje van 3 jaar begreep het woord 'scheet' niet. En dus deed ik het een beetje voor. Zo'n lol! Die middag liet hij er een paar en dus vroeg ik: 'Hoe heet dat?' 'Scheet', zei hij direct! Prachtig toch." Dat de deelnemers de taalvrijwilligers enorm dankbaar zijn voor hun hulp, vertelde taalvrijwilliger Jan de Haan: "Ik drukte op de deurbel en Abdul deed met een big smile open. 'Welkom!', zegt hij. En, ik vóel me ook welkom."

Ook taalvrijwilliger worden? Met al een uurtje in de week maak jij het verschil! Meer info op www.vrijwilligerspunt.com/taalhuis of via taalhuis@vrijwilligerspunt.com of 0229-216499.